Tarihçe

Menteş bölgesinin askeri maksatlarla kullanılması, Birinci Dünya Savaşı yıllarına dayanmaktadır. İzmir Körfezine girişin; Foça-Uzunada-Menteş hattından itibaren savunulması maksadıyla; 1955 yılına kadar, çeşitli topçu birlikleri bölgeye konuşlandırılmıştır. 1955 yılına kadar Narlıdere Kışlasında (Abdullah Ağa Çiftliği) konuşlu bulunan Dağ ve Komando Okulu; 1955-1958 yılları arasında faaliyetlerini bu bölgede yürütmüş ve 1958 yılında Eğirdir/Isparta’ya intikal etmiştir. Menteş Bölgesi; 1958 yılından itibaren Kara Harp Okulu Komutanlığına, atış ve tatbikat maksatlı arazi olarak tahsis edilmiştir. Atış ve tatbikat maksadıyla; ilk olarak 1959 mezunları, 1958 yılında bölgeye gelerek kamp yapmıştır. Kara Harp Okulunun bölgeyi kullanmaya başladığı ilk yıllarda; İstihkam Okul Komutanlığından görevlendirilen bir müfreze ile kış dönemlerinde bölgenin emniyeti sağlanmış, yaz döneminde ise KHO Des. Kt. K.lığından teşkil edilen unsurlarla ATAT idari hizmetleri yürütülmüştür. KHO ATAT Blg. Brl. K.lığı; KHO Des. Kt. K.lığı bünyesinden teşkil edilerek, 1977 yılında Ankara’dan intikalle, Menteş bölgesine konuşlandırılmıştır. KHO ATAT Blg. Brl. K. lığı kadrosuna; 1985 yılında KRŞ-1051 Mal Saymanlığı (693 Taşınır Mal Saymanlığı), 2002 yılında ise Poligon Takımı dahil edilmiştir. Menteş Bölgesinde halen; KHO ATAT Blg. Brl. K.lığı, Ege Ordusu İs. Svş. Tb. K.lığı ve Ilıksu Yerel ve Özel Eğt. Mrk. K.lığı yer almaktadır.