English   Türkçe | 

Harbiyeli Şehitler Anıtı


Harbiyeli Şehitler Anıtı, kurulduğu 1834 yılından beri başta yüce önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere pek çok devlet adamı, komutan ve lider yetiştiren Kara Harp Okulu'ndan mezun olan ve muhtelif savaşlarda, operasyonlarda ve görevle ilgili faaliyetlerde, ettikleri yemine sadık kalarak şehadet mertebesine ulaşan kahraman Harbiyeli Subayların aziz hatıralarını ölümsüzleştirmek ve onların fedakârlıklarını gelecek nesillere aktarmak amacıyla inşa edilmiştir.

Harbiyeli Şehitler Anıtı; zafer sütunları ve Harbiyeli subayların heykelleri, ölümsüzlük ve ebediyet yolu ile tören ve zafer alanları olmak üzere başlıca 3 bölümden meydana gelmekte ve 80.000 metrekarelik bir alanı kaplamaktadır.

1.Bölüm:

Anıtın birinci bölümünde; ellerinde Türk Silahlı Kuvvetlerinin şeref timsali sancakla zafer sütunlarının arasından ileriye atılan 5 subay, vatan için her an can vermeye ve yeni zaferler kazanmaya hazır olduklarını ifade etmektedir.

2.Bölüm:

Binlerce ladin ve sedir ağacı ile şehit isimlerinden oluşan ikinci bölüm; ölümsüzlük ve ebediyet yoludur. Yükseldikçe daralarak 17 metre yüksekliğinde inşa edilen sütunlarla birlikte şehitlerimizin ruhlarının göğe yükselişini ve Türk milletinin şehitlerine minnet ve şükranlarını anlatmaktadır. Zafer merdivenlerinin başlangıcında yer alan iki aslan heykeli ise Türk ordusunun gücünü ve kahramanlığını sembolize etmektedir.

3.Bölüm:

3'üncü bölüm; tören ve zafer alanları bölümüdür. Bu bölümde, merdivenlerin sağında ve solunda bulunan duvarlara, kara harp okulunun kurulduğu günden bu yana cereyan eden ve Türk Harp Tarihinin altın sayfalarında yer alan; Plevne Savunması, Çanakkale, Kurtuluş Savaşı, Kore ve Kıbrıs Barış Harekâtı ve İç Güvenlik Harekâtını temsil eden rölyefler yerleştirilmiştir.

Harbiyeli Şehitler Anıtı'nda; Harp Okulunun ilk mezunlarından itibaren, tüm şehit subayların ölümsüzleştirilmeleri amaç alınarak;

  • Kırım Savaşı, (1853-1856)
  • Osmanlı Rus Savaşı, (1877-1878)
  • Türk-Yunan Savaşı, (1897)
  • Trablusgarp Savaşı, (1911)
  • Balkan Savaşı, (1912-1913) ve
  • Birinci Dünya Savaşında (1914-1918) şehit olan Harbiyeli subaylar, bu savaşlara ait birer mermer plaket ile temsil edilmişlerdir. Bu plaketler, şehitler tepesindeki zafer sütunlarının hemen dibine ve her iki tarafa yerleştirilmiştir.

Kurtuluş Savaşı, Kore Savaşı, Kıbrıs Barış Harekatı ve İç Güvenlik Harekatında şehit olanlar ile görev şehidi Harbiyeli subaylar, bir sedir ağacı ve bu ağacın dibine yerleştirilen kimlikleri ve şehadet tarihleri yazılı mermer plaketlerle ölümsüzleştirilmişlerdir.

Kurtuluş Savaşı şehitlerinin plaketleri Şehitler Tepesi bölümüne, diğer şehitlerin plaketleri ise yan taraftaki düz alana, birbirleriyle iç içe olacak şekilde yerleştirilmiştir.

Bu anıtla, şehitlerimizin ruhları Türk milleti ve onun ayrılmaz parçası Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları ve Genç Harbiyelilerle gerçek anlamda bütünleşmiştir. Bu anlamlı bütünleşme, Yüce Ulusumuzun ve Türkiye Cumhuriyetinin geleceğinin en büyük güvencesidir.

Şehitler Anıtı'nın yapımına 1995 yılı Eylül ayında başlanmış, Temmuz 1997 de bitirilmiş ve 8 Ekim 1997 tarihinde açılmıştır.

Fotoğraf Galerisi



Sayfa Başına Dön