English   Türkçe | 

Masaj

Masaj en eski tıbbi tedavi metotları arasında sayılır. Asırlardan beri, vücudun tekrar sağlığına kavuşturulmasında ya da sükunete ulaştırılmasında masaj uygulamasından büyük ölçüde istifade edilmiştir.

İlk çağlardan bu yana, insanoğlunun ağrıyan bir yerini eliyle ovalamasından sonra ağrının hafiflediğini veya geçtiğini hissetmesinden bu yana masaj bilinmeye başlanmış, günümüze gelinceye kadar büyük gelişme göstermiş ve gelişme göstermeye de devam etmektedir.

Masaj, yorgun ya da hasta olan bir organın rehabilitasyonu yani, yeniden eski haline getirilmesi, müsabaka veya antrenman sonrası büyük güç sarf edilmesinden sonra kasların yumuşatılması, gerginliğin yok edilmesi, ağırlık durumunun dengelenmesi veya teşekkül etmiş ağrının ortadan kaldırılması için vücut üzerinde uygulanan manipülasyonlar bütünüdür. Manipülasyonları uygulayan, kasları, anatomik yapıyı ve vücudun fizyolojik çalışma şeklini çok iyi bilen, elleriyle ve parmaklarıyla teşekkül etmiş ağrıyı veya sıkıntıyı hisseden ve yapmış olduğu manipülasyonları hissettiren kişi masördür.

Masaj; yorgunlukta, kas kasılmalarında (spazm), müsabaka öncesi ısınmada, müsabaka arası dinlendirmede ve toparlamada, müsabaka sonrası dinlendirmede, kireçlenmelerde, spor sakatlıklarında fizik tedavi ile birlikte, bel omurlarının eğriliğinde maksimum etki gösterir. Şiddetli kalp hastalıklarında, iltihaplı yaralanmalarda, deri hastalıklarında (sedef, mantar, egzama vb.), ateşli hastalıklarda, kanamalı hastalarda, teşhisi konulmamış sportif sakatlıklarda ise masaj yapılmaz.

Masajın vücut sistemleri üzerinde birçok etkisi ve yararı vardır. Dolaşım, lenf, iskelet-kas sistemleri ve kan dolaşımına etkisi çok fazladır. Masaj ile kan dolaşımı daha rahat sağlanır. Kan dolaşımının ideal olarak çalışması halinde vücut hücreleri oksijen ve besin maddelerini daha iyi alırlar. Vücuttaki zararlı maddelerin dışarıya atılması da bu yolla kolaylaştırılmış olur. Masajla lenf drenajı ve lenf akımı hızlandırılabilir. Bazen buna vücutta özellikle ihtiyaç duyulur ki, böylece metabolizma, atıkları daha kolay atabilsin ve vücudun özel korunma sistemi de daha kuvvetli hale gelebilsin.

Masajın genel faydalarına topluca bakacak olursak şunları görürüz:

  1. Besin maddeleri ve yapı taşlarının kemik yapıya ulaşmasına yardımcı olur.
  2. Masaj sayesinde vücudun duruşu iyileştirilebilir.
  3. Vücut taşıyıcı iskelet yapısının sağlık ve sağlamlığına katkıda bulunulabilir.
  4. Çalışan kaslarda artan veya biriken bazı maddelerin atılmasını sağlar.
  5. Hücrelerin daha fazla kanlanmasını sağlar.
  6. Vücuda zindelik ve canlılık verir.
  7. Sindirim sistemine yardımcı olur, hazmı kolaylaştırır.
  8. Sinir sistemine etki ederek, kaybolan reflekslerin kazanılmasını sağlar.
  9. Kaslara elastikiyet sağlayarak, müsabakada oluşabilecek sakatlıkları en aza indirir.
  10. Cilt altı yağ dokusunun düzgün şekillenmesine yardımcı olur.
  11. Tansiyonu düzenler.
  12. Stresi azaltır.

Sağlıklı ve mutlu bir yaşamın sırrı, düzenli spor yapmak, dengeli beslenmek, düzgün bir yaşam tarzı benimsemek ve masajın faydalarından yararlanmaktır.

Sayfa Başına Dön